Ecologie en natuur

Ecologie en natuur

 

Een duurzaam resultaat van een duurzame productie

Onze gevelstenen en kleiklinkers worden enkel vervaardigd met natuurlijke grondstoffen. Ze hebben een levensverwachting van ruim 100 jaar en kunnen zelfs meerdere malen hergebruikt worden. Hierdoor behoren ze tot de meest duurzame bouwmaterialen verkrijgbaar op de markt.

Onze gevelstenen en kleiklinkers worden op de meest efficiënte manier gebakken. Door het gebruik van tunnelovens met een temperatuur van minstens 1150 °C verkrijgen ze tevens de hoogste kwaliteitskenmerken.

In het volledige productieproces is de afvalproductie tot een minimum herleid. Bovendien wordt door de optimalisatie van het productieproces niet alleen het water opgevangen en hergebruikt, ook de opgewekte warmte van het bakproces wordt maximaal benut voor het drogen van 


de gevelstenen en kleiklinkers. Om het verbruik van grondstoffen en energie nog verder te optimaliseren heeft Vande Moortel een uitgebreid gamma ecologische gevelstenen en kleiklinkers van 7cm gelanceerd. De ecologische impact van dit initiatief is enkel maar groter geworden doordat andere fabrikanten ons voorbeeld hebben gevolgd.
 

• minder grondstoffen

• minder transport

• minder energieverbruik

• meer ruimte voor isolatie

 

 

De Rivier

Als een echte levensader stroomt de rivier de Schelde al meer dan 150 jaar door de geschiedenis van de steenbakkerij. In haar bekkens vormt zich de alluviale klei, de basis van al onze producten. Deze speciale grondstof schenkt onze kleiklinkers en gevelstenen hun specifieke kwaliteit en kleur en maakt hen zo uniek als de rivier zelf.

Onze ligging langsheen de Schelde geeft ons tevens de mogelijkheid het nodige transport zo ecologisch mogelijk te organiseren. De steenbakkerij heeft dan ook een eigen kaaimuur voor directe leveringen en afhalingen aan ons fabriek. 

 

milieustrategie vande moortel

Voldoen aan of beter presteren dan de lokale, nationale en Europese richtlijnen die gelden voor die sectoren, waarin wij actief zijn. De impact van onze fabriek, kleigroeves en transportvoorzieningen op het milieu verder opvolgen, beoordelen en verbeteren. 

Blijven uitkijken naar en investeren in middelen om de vereiste energie voor de productie van gevelstenen en kleiklinkers terug te dringen.Maximaal inzetten op secundaire grondstoffen en grondstoffen die vrijkomen uit infrastructuurwerken.

De ecologische voetafdruk van ons bedrijf zo beperkt mogelijk houden en efficiënte recyclagemethodes ontwikkelen. Medewerkers opleiden en uitrusten om onze milieustrategieën en -doelstellingen op dagelijkse basis tot uitvoering te brengen.