Fonds Belval: Grafiet kleiklinker verenigt en kleurt de wijk

Fonds Belval: Grafiet kleiklinker verenigt en kleurt de wijk


 
Belval-fonds
 
Als publieke instantie die in het leven geroepen werd voor de realisatie van de Cité des Sciences, de la Recherche et de l’Innovation, neemt het Belval-fonds de rol van bouwheer op zich bij de realisatie van de overheidsvoorzieningen op de industriële site van Belval. De missie van het fonds is integrale projecten ontwikkelen, vanaf het opstellen van een bouwprogramma tot de ingebruikname van de constructies. Het bijzondere aan de reconversie van Belval is dat de gerestaureerde hoogovens noch dienst doen als musea, noch als geïsoleerde objecten, maar dat ze geïntegreerd zijn in de stedelijke ruimte en op die manier uitgroeien tot monumenten in de stad. Het project omvat de creatie van een stedelijk geheel met vier wijken – het Terrasse des Hauts Fourneaux, het Square Mile, het Parc Belval et het Quartier Belval – die een voorbeeldige levenskwaliteit garanderen dankzij een gemengde bestemming met diensten, winkels, wetenschappelijke en educatieve instellingen, sportinfrastructuur, culturele centra en recreatiefaciliteiten. 
 
 
 

Een site die een bezoek waard is
 
Daar waar voorheen de grootste staalfabriek van Luxemburg stond, verrijst vandaag een van de meest ambitieuze stedelijke ontwikkelingsprojecten in Europa – met één bijzonderheid: de elementen van de voormalige industriële site zijn bewaard en eenduidig geïntegreerd in het nieuwe concept. Zo zijn de twee laatste hoogovens niet enkel getuigen van een tijdperk, maar fungeren ze eveneens als iconen van het nieuwe Belval. Wie de maat wil nemen van deze bouwutopie en het karakter van de kleiklinkers in het kader van de publieke ruimtes ten volle wil ervaren, doet er goed aan de 180 treden te overwinnen die leiden naar het uitkijkplatform op hoogoven A. Op veertig meter hoogte heb je er een uitmuntend zicht op de nieuwe Belval-wijken en de omgeving. Er worden eveneens gegidste bezoeken georganiseerd. Zowel individuele als geleide bezoeken zijn betalend en gebonden aan bepaalde uren. Meer informatie hierover vindt u op deze pagina.
Als een klim naar de top u hoogtevrees bezorgt, kan u voor informatie over het verleden en de toekomst van de site eveneens terecht op de tentoonstelling in het oude Massenoire-gebouw. Een grote maquette en een 3D-animatiefilm visualiseren de toekomst van de universitaire wijk op het Terrasse des Hauts Fourneaux. De doorlopende tentoonstelling ‘Belval & More’ roept de achterliggende historische en hedendaagse context op. In een videozaal zijn informatieve films over de geschiedenis van de staalnijverheid, de stedelijke ontwikkeling en de nieuwe inrichtingen te bekijken. De toegang is gratis. De openingsuren kan u hier raadplegen. 
 
 

© André Weisgerber (Album Belval van Schuiten)


  

© François Schuiten, 2003

François Schuiten
 
François Schuiten is in Brussel geboren op 26 april 1956 als lid van een architectenfamilie. Hij is amper zestien wanneer zijn striptekeningen voor het eerst worden gepubliceerd. Hij is vooral gekend voor de serie ‘Les Cités obscures’, die hij maakt met zijn jeugdvriend 
Benoît Peeters. Elke stad is afgebeeld in een specifieke architecturale stijl; de psychologie van de personages en het verhaal zijn er sterk door beïnvloed. De albums zijn vertaald in een tiental talen en sleepten tal van onderscheidingen in de wacht. 
Het universum van Schuiten reikt echter verder dan de tekenplank. Hij houdt zich eveneens bezig met architectuur, theater, televisie en cinema. Zo is hij onder meer de bedenker van het concept van de metrostations Hallepoort in Brussel en ‘Arts et Métiers’ in Parijs. Recent verzorgde hij de scenografische inrichting van het treinmuseum in Schaarbeek (Brussel).
In 2003 beschreef en illustreerde François Schuiten zijn visie op de toekomst van de Belval-wijk, een verlaten industriële site sinds de sluiting van de hoogovens in 1997:  «De architectuur moet een technisch huzarenstukje zijn dat ons voortdurend verrast. Ze moet zinspelen op bepaalde zaken, omlijnen en afbakenen, zoals een plant. Ze zal, bovenop een wandelpad dat passanten toelaat om de site snel te doorkruisen, plaats bieden aan winkels, restaurants, kantoren, culturele locaties en theaterzalen. Al deze ruimtes zullen een organisch geheel vormen met hun nabije omgeving. Ze zullen te allen tijde profiteren van de kracht en de uitstraling van de plek. Bij nacht zal ze volledig verlicht worden via een heuse mise-en-scène met een specifiek draaiboek, om zo de emotie die ze in zich draagt optimaal tot uiting te laten komen. Van buitenaf bekeken lijkt deze grote machine een nieuw leven te leiden.»