GevelstenenOud Laethem

Technische informatie

Kleur omschrijving
De kleur is genuanceerd oranje-rood, bruin-rood tot zwart-bruin met witte en grijze cementresten.
Afmeting (L x B x H)
ca. 224x74x54 mm (LxBxH) Brick7
Aantal / m² met een traditionele voeg
65 (12 mm)
Afmeting 2
ca. 192x92x52 mm (LxBxH) M50
Aantal / m² met een traditionele voeg
77 (12 mm)
Afmetingen 3
ca. 217x102x65 mm (LxBxH) WDF
Aantal / m² met een traditionele voeg
57 (12 mm)

reportage Oud Laethem

De architect als chirurg

De architect als chirurg

Pascal François reanimeert oude textielfabriek

Het moet één van de meest opmerkelijke woningen in Aalst zijn: de ingesloten, oude textielfabriek die Pascal François omtoverde tot een met licht overgoten loft. Vooral de manier waarop de architect dat deed is bijzonder.

Matexi laat met verkaveling ‘Ter Yde’ het volledig kleurenpalet van onze rustieke gevelstenen zien in één oogopslag

Matexi laat met verkaveling ‘Ter Yde’ het volledig kleurenpalet van onze rustieke gevelstenen zien in één oogopslag

Het samenspel tussen rode, bruine en geel genuanceerde gevels vormt een mooie samenhang en eenheid in deze nieuwe woonwijk te Middelkerke

In de sfeervolle, kindvriendelijke woonbuurt ‘Ter Yde’ woon je tussen de polders en de zee. In Middelkerke, een van de gezelligste badplaatsen van de Belgische kust, vind je een ideale nieuwe thuis of tweede verblijf.

Referenties

Zoek volgens gemeente





Referentie lijst Oud Laethem
Postcode Stad Straat Metselverband Voeg Voegkleur Raam Dakbedekking Opmerkingen
7910 Anvaing Rue Outre 3 Wildverband 12 mm Beige hout donkere pan m50-vrijstaand
1730 Asse Geertskouter 16 Wildverband 12 mm Beige kaki antraciet brick7-halfopen
8580 Avelgem Munkkouter 39 Wildverband 12 mm grijs zwart brick7-koppelwoning
8730 Beernem Citroenstr naast 3a Wildverband 12 mm Beige olijfgroen zwart m50
5258 TJ Berlicum Laar 5 Wildverband 12 mm Geel wit gesmoorde pan fermettestijl - kruisverband, steenformaat m50
9120 Beveren Elzestraat Wildverband 12 mm Grijs lichtgrijs zwarte pan Brick7-vrijstaand
9552 Borsbeke Kampenstraat 28 Wildverband 12 mm Beige beige zwarte pan m50-halfopen woning
9660 Brakel Koestraat 1A Wildverband 12 mm Beige groen-grijs gesmoord en terracotta brick7-vrijstaand
3960 Bree Meeuwerkiezel 26 Wildverband 12 mm groen donkere pan m50 - vrijstaand
8000 Brugge Doornhut 8 Wildverband 12 mm Beige kwartsgrijs zwarte pan rf65-vrijstaand
Print alle

Verwerkingstips

Voorbereiding werf

Kwalitatief en mooi metselwerk nastreven, begint bij het opslaan van de aangevoerde stenen. De pakken worden geplaatst op een droge ondergrond, en beschermd tegen regen en opspattend vuil.

De gevelstenen worden vervaardigd uit de natuurlijke grondstof klei. Dit houdt in dat er tussen de opeenvolgende producties van eenzelfde steensoort kleur en maatverschillen mogelijk zijn.

Dit kan zo veel mogelijk vermeden worden dankzij volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Een bestelling behelst de totale hoeveelheid nodig voor de betreffende werf. Zo kan deze voorbehouden worden uit éénzelfde productierun.
  • Bij afroep laat men meteen de totale hoeveelheid stenen leveren. Indien de levering toch in meerdere keren moet gebeuren, worden steeds een aantal pakken uit de vorige levering met een aantal pakken uit de nieuwe levering gemengd. Dit wordt ook sterk aangeraden in geval van een nabestelling.
  • De gevelstenen neemt men diagonaal van boven naar onder uit de pakken.
  • Gevelstenen uit minimum vijf verschillende pakken simultaan mengen en verwerken.
  • Voor het uitpassen met gevelstenen op de werf neemt men eenheden uit de levering effectief bestemd voor deze werf. Men mag hiervoor niet louter rekenen met de theoretische afmetingen van de betreffende gevelsteen, en ook geen stalen gebruiken van een andere dan de voor deze werf voorbehouden productierun.
  • Vóór aanvang van de metselwerken, controleert men de leveringen visueel om eventuele niet-conformiteiten op te merken.
  • Bij vriesweer niet metselen of het ‘verse’ metselwerk beschermen met isolerende matten, om vorstschade aan de mortel te voorkomen. 
  • Bij aanhoudend droog en warm weer bevochtigt men licht het ‘verse’ metselwerk om te vermijden dat de mortel te snel uitdroogt.
  • Bij neerslag niet metselen om uitspoelen van mortel op de gevel te vermijden.

Reinigen van metselwerk

RESTEN VAN METSELMORTEL

Na verharding van de mortel verwijdert men eerst de grootste morteldelen met een borstel (geen staalborstel). Daarna de gevel reinigen met zuiver water, al dan niet onder hoge druk of een zachte borstel. Vermijd een puntstraal en bewaar voldoende afstand om aantasting van de oppervlaktetextuur en -kleur te vermijden.

Resterende vlekken kunnen eventueel verwijderd worden met een chemisch product geschikt voor het verwijderen van cementsluier. Vermijd steeds producten op basis van zoutzuur. Deze kunnen de kleur van de stenen en voegvulling aantasten. Vooraleer de gevelstenen met een chemisch product te behandelen, steeds een test doen op niet-verwerkte materialen of een beperkt niet-zichtbaar oppervlak en steeds na inwinnen van technisch advies van de leverancier. Het kan nodig zijn de behandelingen te herhalen om alle mortelresten te verwijderen.

Uitbloeiingen voorkomen

Baksteenmetselwerk wordt soms ontsierd door witte uitslag. Deze uitslag wordt veelal veroorzaakt doordat er gemetseld is onder ongunstige weersomstandigheden. Vaak worden vanwege een strakke planning en een hoog bouwtempo niet de noodzakelijke beschermende maatregelen getroffen. Onder zeer vochtige omstandigheden kunnen in water oplosbare stoffen aanleiding geven tot uitslag op het oppervlak. In zowel het voor- als najaar kunnen na een vochtige periode (als het metselwerk weer opdroogt) de oplosbare stoffen als gevolg van vochttransport naar het oppervlak komen. Na verdamping van het water blijft een witte uitslag achter. (Bron: Uitslag op baksteenmetselwerk - Heidelberg Cement Group)

Enige uitslag op metselwerk kan altijd optreden. Er bestaat tot op heden geen enkele gevelsteen die in combinatie met een bepaalde mortel en of voegspecie gegarandeerd uitbloeiingsvrij is.
Wel kan men bepaalde eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen  die het gevaar van uitbloeiingen minimaliseren (om sterke bevochtiging van vers metselwerk tegen te gaan):

  • tijdens de uitvoering het vers metselwerk over een hoogte van minstens 60 cm beschermen (wel ventilatie toelaten) 
  • voorlopige regenwaterafvoerbuizen plaatsen om te vermijden dat het metselwerk zeer vochtig wordt
  • niet metselen bij slagregen