OPDRACHT

passief kinderdagverblijf en 7 passiefwoningen in Deurne

 

OPDRACHTGEVER

AG Vespa

 

ARCHITECT

BULK Architecten

 

AANNEMER

DCA nv

 

GEVELSTENEN

Hand-Made gevelstenen:

Nature7 Brick B

 

VERWERKING

Traditioneel gemetseld, licht terugliggende horizontale voeg     

 

Foto's: © Sepp van Dun  

De ecologische gevelsteen Nature7 Brick B zorgt voor een stedelijke uitstraling

Conforta in Deurne wordt energiezuinige wijk

 

Het project ligt middenin een bouwblok in de Confortawijk en bevat een passief kinderdagverblijf, een ondergrondse parkeergarage en zeven passiefwoningen met een groot terras op het dak en vier compacte kleinere woningen. Middenin het bouwblok ligt een grote langwerpige tuin.   

 

 

De uitdaging van de architecten bestond erin een bouwblok te creëren met aandacht voor licht, lucht en ruimte.

Het kinderdagverblijf wordt van de straat naar de tuin opgebouwd als een soort barcode met wisselende karakters. De woningen liggen er bovenop en profiteren van een groot terras en een luxueuze breedte. 

 

 

BULK Architecten: “De keuze om in een ruwe, volkse wijk een bakstenen gebouw te zetten was evident. Baksteen slaat de juiste toon in de stad: stevig en warm, niet te kil of te kwetsbaar.

Om het gebouw passief te maken hebben we gekozen voor het massief-passiefbouw concept met dikke gevelpakketten (42 cm) met 19 cm isolatie. Een steen van 7 cm dik hielp om de dikte van de gevels enigszins te beperken.”  

 

Tussen de inkom van de woningen is de gevel af en toe naar achter geduwd, waardoor afwisselend nissen op straat of in het interieur ontstaan. De gevelsteen is vervolgens de hoek om gemetseld, zelfs tot in het interieur van het kinderdagverblijf. Gevelstenen in het interieur geven een warme uitstraling en werken akoestisch ook goed mee.

Ook de ramen zijn diep in het gevelpakket gepositioneerd. Nissen en diepe neggen geven de gevel niet alleen een stoer karakter, maar helpen bij de beschaduwing van de passiefwoningen. De fijne verhouding 1:3 van de Hand-Made Nature7 Brick B werkt hier fantastisch mee: in klezoorverband ontstaat er een heel rustig patroon met weinig zaagverlies voor de aannemer.

 

 

De kleur van de Brick B past mooi aan bij de gevels van de originele woningen in de Confortawijk.
De stenen zijn opgevoegd met een heel licht terugliggende horizontale voeg. Daardoor komen de lagenmaten net wat meer naar voren.
 
De voegspecie heeft een bruingrijze tint, die aansluit bij de Brick B zelf. De aannemer was zeer positief over het gekozen klezoorverband, omdat er relatief weinig steenafval ontstond. Iedere kop en iedere 2/3de kon gebruikt worden, mits netjes gezaagd.
 

Vergelijkbare case studies

hackney-road-312-hoe-bomschade-uit-de-tweede-wereldoorlog-de-kans-gaf-om-potentiële-verbeteringen-aan-te-brengen-aan-de-indeling-het-ontwerp-de-materiaalkeuze-en-wijzigingen-door-te-voeren-aan-het-gebouw-en-de-gevel

Hackney Road 312: hoe bomschade uit de Tweede Wereldoorlog de kans gaf om potentiële verbeteringen aan te brengen aan de indeling, het ontwerp, de materiaalkeuze en wijzigingen door te voeren aan het gebouw en de gevel

Het voormalige gebouw aan Hackney Road 312 was een door de oorlog beschadigd rijhuis – het laatste in de rij. Het was aan de buitenkant verstevigd en aan de binnenkant gestut. Jarenlang bevond het zich in die staat om instorting na bomschade tijdens de Tweede Wereldoorlog te voorkomen.