Terug naar overzicht

BLACKBOX: in Culford Mews, Londen door Form_art Architects

linea 6012 gevelstenen als link tussen de façade en het interieur

BLACKBOX: in Culford Mews, Londen door Form_art Architects

architect: Form_art Architects

 

Gevelstenen: 

Linea 6012

Kleiklinker:

Septima Titaan  

BLACKBOX: in Culford Mews, Londen door Form_art Architects

Het concept van een ‘mews’ – tot woonhuizen omgebouwde stallingen – was het uitgangspunt voor Blackbox.

In tegenstelling tot de traditionele architectuur van dergelijke huizen – een compact blok met kleine ramen en weinig daglicht – baadt dit huis in het licht, waarbij de verwijzing naar een 'compacte doos' evenwel bewaard bleef. 

BLACKBOX: in Culford Mews, Londen door Form_art Architects

De binnenplaats en trap trekken het daglicht volop naar binnen. De openheid van de binnenplaats is als het ware een venster naar de buitenwereld.

Er wordt gespeeld met lichtinvallen en invalshoeken, waarbij de trap recht naar de lichtstraat, helemaal boven aan deze Blackbox leidt. Opvallend daarbij zijn de gelaagde perspectieven en het 'kaatsende' licht overal in huis. 

BLACKBOX: in Culford Mews, Londen door Form_art Architects
Het ontwerp werd tegelijk opgevat als een huisgalerie en een galeriehuis en ligt in de lijn van de realisaties van Form_art in samenwerking met artiesten en galerieën, waaronder hun huidige associatie met Tate Gallery. Het uitgeholde volume, afgelijnd door metselwerk, laat toe om binnenin een zuivere, witte zwevende doos op te hangen die aansluit bij de objectentaal binnen in het huis.
 
Het project getuigt van het werkethos van Form_art, waarbij ideeën verder worden ontwikkeld en getoetst. Dit proces geeft Form_art de volledige artistieke vrijheid als ontwerper en opdrachtgever, zodat deze aanpak zonder compromissen van ontwerp tot realisatie kon worden doorgetrokken.

Dezeen Article