Terug naar overzicht

Krachtige uitstraling dankzij donkere gevelstenen met contrasterende afwerking

nieuwe bibliotheek wordt het nieuwe dorpsicoon van Zoersel

Krachtige uitstraling dankzij donkere gevelstenen met contrasterende afwerking

Gevelsteen:

Septem 5004
Septem 7021
Nature7 Brick I
Nature7 Brick U

Verwerking:

Wildverband

Ontwerp:

Omgeving

Foto's: © Yannick Milpas

 

 

 

Krachtige uitstraling dankzij donkere gevelstenen met contrasterende afwerking

De herwaardering van de site 'Pleintje', waar de nieuwe bibliotheek wordt gebouwd, kadert binnen de ruimere publiek-private samenwerking 'Zoersel Dorp'.

De geplande aanleg van een omleidingsweg biedt de unieke kans om de kwaliteit van het dorpscentrum te herontdekken. De site bevindt zich aan het dorpsplein, dat eveneens zal worden heraangelegd. 

Krachtige uitstraling dankzij donkere gevelstenen met contrasterende afwerking

De nieuwe bibliotheek wordt het nieuwe dorpsicoon van Zoersel. Het gebouw is het resultaat van een evenwichtsoefening tussen een gebouw op schaal van het dorp enerzijds en de illustratie van zijn rol als publiek gebouw anderzijds.

Door een bundeling van de bibliotheek met polyvalente ruimten, administratieve lokalen, commerciële ruimte en een woning zal het gebouw een prominente rol vervullen in het vernieuwde dorpsweefsel. 

Krachtige uitstraling dankzij donkere gevelstenen met contrasterende afwerking
Het bibliotheekgebouw is bedacht als versterking van de lokale bebouwde omgeving en als re-interpretatie ervan. De gelede opbouw van vijf verschillende perceelbreedtes is doorgezet in het gebouw. Wat dus kan lijken op een willekeurige samenstelling van losse objecten, wordt samengebracht in een homogene architectuur en materialisatie.
 
Voor de gevels werd een uiterst gebalanceerde mix samengesteld van lichtglanzende, bezande en met kolen gebrande bakstenen. De brute en oneffen structuur van de gevelstenen zorgt ervoor dat het uiterlijk van de gevels varieert naargelang de weersomstandigheden en het perspectief.

 

Krachtige uitstraling dankzij donkere gevelstenen met contrasterende afwerking
De bibliotheek is niet enkel een ruimte voor de groeiende voorraad aan boeken, maar vooral voor gemeenschappelijke interacties. Met een hoofdleeszaal, vergaderlokalen, een computerzaal en een klein restaurant heeft het gebouw een centrale functie in het dorp. 
 
Het gebruik van daglicht is een grote troef: grote ramen bieden een overvloed aan natuurlijk licht. Door de grote ramen is er ook voortdurend contact tussen interieur en exterieur, waardoor bezoekers voelen dat zij een onderdeel van de gemeenschap zijn.