Terug naar overzicht

Kleiklinkers om de uitstraling van het gemeentehuis te bevorderen

Identiteitsloze plek aan de oever van de Sarthe aangekleed met promenade en tuinen

Kleiklinkers om de uitstraling van het gemeentehuis te bevorderen

project: Herinrichting Place du Mail, Allonnes (Sarthe, Frankrijk)

 

Bouwheer:

Stedelijke gemeenschap Le Mans Métropole


Landschapsarchitect:

Charles Dard

Foto's: © Vincent Rieusset


Kleiklinkers:

Grafiet 

 

Kleiklinkers om de uitstraling van het gemeentehuis te bevorderen

De Place du Mail in Allonnes, in de banlieue van Mans (Frankrijk), dateerde uit de jaren 60 en gaf de indruk een uitgebreide, ontvolkte publieke ruimte te zijn die verdronk te midden van de rijen flatgebouwen die het plaatselijke landschap verhullen. Behalve voor de wekelijkse markt werd de site erg weinig gefrequenteerd door de omwonenden.

Via de herinrichting van het plein wil men de horizon heroveren en de verankering van de stad in zijn omgeving doorzetten: aan de oever van de Sarthe.  

Zonder de parkeerfunctie te hypothekeren hebben de architecten een tuin vol bloemen geïntegreerd die doorloopt tot aan de rand van de straat, een aangename promenade tussen het stadion en het gemeentehuis creëert en het plein voor het gemeentehuis reconfigureert en in ere herstelt.

Vanaf het hoogste punt van het plein ontwaar je opnieuw de contouren van de Sarthe, die binnen handbereik lijkt.    

Kleiklinkers om de uitstraling van het gemeentehuis te bevorderen

Bij de herinrichting van het plein voor het gemeentehuis, inclusief de trappen die ernaartoe leiden, maakte de aannemer gebruik van grafietkleurige DecimA kleiklinkers, meer bepaald met het oog op het behoud van de representatiefunctie en het uitlichten van het stadhuis, Deze vorstbestendige stenen zijn geplaatst op drainerend zand.  

Kleiklinkers om de uitstraling van het gemeentehuis te bevorderen

Aan de andere zijde van de tuin nodigen banken uit tot verpozen. Van daaruit heb je een zicht op het stadhuis en, aan de linkerkant, het winkelcentrum.

Gelegen tussen de beboste hoogtes in de omgeving en de alluviale vlakte vormt de Place du Mail een baken dat voorheen verstopt zat achter meerdere  gekunstelde objecten: het loodrechte tracé van de wegen, de sokkel van het stadhuis, de lineariteit van de bebouwing en het winkelcentrum. De herinrichting heeft de topografie van de plek in ere hersteld.  

Kleiklinkers om de uitstraling van het gemeentehuis te bevorderen

De dieper gelegen tuin die heel het centrale gedeelte inneemt bevat het meest hellende gedeelte van natuurlijke terrein. Op het hoogst gelegen gedeelte laat een houten terras toe dat de winkels zich openbaren naar het westen en dat ze baden in de avondzon. Aan de andere zijde, achter kerende schanskorfwanden en een brede, tussenliggende promenade, bevindt zich de parking waar de wekelijkse markt plaatsvindt. Detail dat zijn belang heeft aan de boorden van een waterloop: de tuin fungeert als een waterbuffer naast de ondoordringbare oppervlakte van de parking.  

Ook hier zorgen somber getinte Grafiet kleiklinkers voor een esthetisch contrast met het plateau in lokaal hout en de klaarheid van de wilgenbladeren. De trapneusklinkers zijn gevoegd, terwijl de treeklinkers geplaatst zijn met droge voegen.