Terug naar overzicht

Passieve woningen met een meerwaarde in hartje Antwerpen

Genuanceerde nature7 Brick R creëert met zijn zwarte koolresten een levendig gevelbeeld

Passieve woningen met een meerwaarde in hartje Antwerpen
Opdrachtgever:
AG Vespa + AG Kop


Aannemer:
Algemene bouwonderneming
Frans Willems nv


Gevelstenen:


Foto's:
© Puls Architecten
 

Passieve woningen met een meerwaarde in hartje Antwerpen

PULS architecten kwam met dit prestigieus stadsproject als winnaar uit de bus bij de wedstrijd georganiseerd door AG Vespa en AG Kop i.s.m. de Stad Antwerpen.

De opdracht bestond eruit een gemengd programma te ontwikkelen bestaande uit een kinderdagverblijf, een aantal woningen, een ondergrondse parking en een extra ontsluiting voor de nieuwe wijk op de voormalige site van het militair hospitaal, ‘t Groen Kwartier. 

De site van het voormalig kostuumatelier was bijna volledig bebouwd. Een aaneengesloten gebouwde massa verdichtte het perceel tot tegen de perceelgrenzen. Een groot deel hiervan werd vervangen door nieuwbouw, want de passief principes vereisen een geoptimaliseerde thermische schil en een minimum aan koudebruggen.

Passieve woningen met een meerwaarde in hartje Antwerpen

De omwalling, een patchwork van stenen constructies, gemene muren en aanpalende volumes op de perceelgrens levert een besloten hof op een collectieve kamer in het stedelijke weefsel. De intra-muros was dan ook het belangrijkste principe dat PULS architecten nastreefde. 

Met de gevelvlakken uitgevoerd in Nature7 Brick R ontstaat een subtiel gearticuleerde straatwand die de doorsteek naar het binnenterrein aanzet, begeleidt en stuurt.  

Alle woningen hebben een dubbele oriëntatie en zijn van het doorzon principe dankzij een duplex leefgedeelte. Ruime en hoge raampartijen in de voorgevel dragen bij tot het contact met de straat. 

 

Passieve woningen met een meerwaarde in hartje Antwerpen
De bewuste keuze voor massief-bouw en het maximaal inzetten op de schil van het gebouw biedt een aantal voordelen. Dankzij de hoge isolatiegraad en een maximale luchtdichtheid worden transmissieverliezen en daardoor warmteverlies tot een minimum gereduceerd. De toegepaste spouwisolatie in combinatie met de ecologische Brick7 gevelsteen Brick R van slechts 7 cm biedt de gewenste extra ruimte en helpt de totale wanddikte onder controle te houden.
 
De lichte en genuanceerde groengrijze kleur van deze Brick R met de ruwe afwerking van de zwarte koolresten volgens het Hand-made principe maakt dat deze gevelsteen zowel van dichtbij als van veraf een mooi contrast vormt met het gestroomlijnde, spierwitte raamwerk. De combinatie met de witte prefab betonkaders, buitentrappen, wit aluminium schrijnwerk, stalen balustrades en dakranden is een knipoog naar de Engelse ‘terraced houses’.

 

 

Op zoek naar meer inspiratie

voor uw project?

Vraag onze brochure aan en ontdek tal van unieke toepassingen!