Terug naar overzicht

Ingetogen kerkgebouw met natuurlijke uitstraling

Een bijzondere baksteen voor een bijzonder project

Ingetogen kerkgebouw met natuurlijke uitstraling

Project

Herbouw ontmoetingskerk Rijsenhout

 

Opdrachtgever

Protestantse Gemeente Rijsenhout

 

Ontwerpers

ENZO architectuur & interieur ®

Leimuiderdijk 239
2154 MN Burgerveen 

 


Gevelsteen

Nature7 Brick O

 

Kleiklinker

Septima Salvia


Foto's: © Marjan Sins

Ingetogen kerkgebouw met natuurlijke uitstraling

De architectuur van het nieuwe kerkgebouw stoelt op twee uitgangpunten: de krachtige lijnen van de originele kerk, die is afgebrand, en de wens om van het gebouw een echte ontmoetingsruimte te maken. De constructieve schijven in de plattegrond van het oude gebouw kregen extra nadruk en vormen nu de ruggengraat van de kerk.

Gevelopeningen op verschillende hoogten zijn toegevoegd om direct en indirect daglicht het gebouw binnen te laten en de functie van het gebouw, een godshuis, te versterken. Door verschillende hoogtes te introduceren krijgt het kerkgebouw een sterkere identiteit.  

Ingetogen kerkgebouw met natuurlijke uitstraling

De sobere klokkentoren, waarvoor reeds in 1969 een bouwvergunning was afgegeven, maar die nooit eerder is gebouwd, is nu een baken in Rijsenhout.

Het metselwerk, stootvoegloos uitgevoerd met terugliggende lintvoeg, benadrukt de horizontale belijning van de architectuur en contrasteert met de verticale elementen.

Ingetogen kerkgebouw met natuurlijke uitstraling
De gemêleerde grijsgroene kleur van de slanke NATURE7 Brick O gevelsteen sluit aan bij de omgeving enerzijds en het interieur anderzijds. 
 
Via een hoge uitnodigende entree komen bezoekers een centrale ontmoetingsruimte binnen die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Voor het interieur van deze ruimte kozen we natuurlijke tinten en zachte materialen, die, samen met de aangrenzende groene binnentuin, zorgen voor een aangename, rustgevende sfeer.
 
De kerkzaal is georiënteerd op een bijzonder altaarstuk waarachter een mijmerwand schuilgaat. De diagonale opstelling in de zaal draagt bij aan het onderlinge contact. Naast de kerkzaal bevindt zich een tweede grote zaal die bij de kerkzaal betrokken kan worden. Aan de andere kant van de ontmoetingsruimte zijn kleinere zalen die voor vergaderingen of bijeenkomsten kunnen worden afgehuurd.

 

Ingetogen kerkgebouw met natuurlijke uitstraling

Het lijnenspel in het kerkgebouw is doorgetrokken naar de buitenruimte, die eveneens door ENZO is ontworpen. Voor de bestrating is ook een steen van Vande Moortel gekozen.

Door de keuze voor de SeptimA Salvia klinkers met een vergelijkbare kleurtint loopt het lijnenspel van het gebouw naadloos door in haar directe omgeving.