Verticale verwerking als concept
Terug naar overzicht

Verticale verwerking als concept

Gevelsteen als creatieve bron van een nieuw schoolgebouw

Verticale verwerking als concept

Project

Kopfholz

 

Ontwerpers

Boltshauser Architekten
 


Gevelsteen

Nature7 Brick O

 

Foto's: © Christian Schärer 

Verticale verwerking als concept

In Adliswil heeft plaatselijke schooltje er een architecturale parel bijgekregen. Aan de noordkant van de sporthal, op de speelplaats van de lagere school is een gloednieuw gebouw opgetrokken. Het nieuwe schoolgebouw geeft plaats aan een kleuterschool en is uitgerust met de nodige klaslokalen en alle faciliteiten die de leraars nodig hebben voor het optimaal uitvoeren van hun taken.

Het nieuwe gebouw is zo opgevat dat de bovenste verdiepingen de klaslokalen bevatten en het lagere niveau opslag -en technische ruimtes. Verder zijn er kantoren voor het onderwijzend personeel, de schooldirecteur, en maatschappelijk werker, evenals een therapieruimte, een muziekkamer, een kinderdagverblijf en een uitgeruste keuken.  

Verticale verwerking als concept

Uit de symmetrische organisatie van de eenvoudige, compacte ruimtes resulteert een bijna kubiek volume. Om het geheel een speels karakter te geven hebben de muren dan ook een lichte draaiing gekregen.

Door de kamers duidelijk in één richting te oriënteren en te voorzien van secundair licht uit een aangrenzend lokaal is er in de gevels een afwisseling bekomen tussen raampartijen en gevelsteenvolumes. Hierdoor krijgt het geheel een bepaalde ritmiek en het karakter van een paviljoen. 

Verticale verwerking als concept

De uitwerking van de gevelpartijen is een bewijs van de onbeperkte creatieve mogelijkheden die baksteen biedt. Door de groengrijs gesmoorde gevelsteen Nature7 Brick O verticaal te verwerken wordt de sierlijkheid van het architecturaal concept extra in de verf gezet.

Technisch gezien zijn de gevels opgetrokken uit grote betonelementen. De Nature7 Brick O werd om esthetische redenen toegevoegd aan deze elementen. Ze werden gemaakt door de gevelstenen eerst in een houten mal te plaatsen en vervolgens de mal vol te storten met beton.  

Door de gevelstenen niet vlak te verwerken ontstaat er een reliëf met verticale schaduwvoegen. In combinatie met de natuurlijke nuance van deze Hand-Made gevelstenen geeft deze verwerking een zeer levendig gevelbeeld.  

 

Op zoek naar meer inspiratie

voor uw project?

Vraag onze brochure aan en ontdek tal van unieke toepassingen!