Sheperdess Walk, een nieuwe residentiële buurt in hartje Londen
Terug naar overzicht

Sheperdess Walk, een nieuwe residentiële buurt in hartje Londen

De expressiviteit van de Nature7 Brick L als rode draad

Sheperdess Walk, een nieuwe residentiële buurt  in hartje Londen

Shepherdess Walk is a new residential development in central London, located near to Old Street roundabout, on the border of Shoreditch, London’s technology hub and design district of Clerkenwell.


Architect

Jaccaud Zein Architects
 


Gevelsteen

Nature7 Brick L

 

Verwerking

1/3 verband

 

Foto's: 
© David Grandorge 

© Helène Binet    

Sheperdess Walk, een nieuwe residentiële buurt  in hartje Londen
Gelegen op de hoek van Shepherdess Walk en Wenlock Street verenigt het project verschillende historische contexten en de specifieke formele kwaliteiten van de site aan de hand van een resoluut hedendaagse en ruimtelijk imposante realisatie die bestaat uit rijhuizen en een appartementsblok. De architecten van Jaccaud Zein Architects wilden het complex verankeren in zijn omgeving door te werken met de tectonische expressiviteit van bakstenen gebouwen. 
 
Shepherdess Walk heeft een rijke traditie inzake rijhuizen, en ondanks de schade die destijds is aangericht door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er nog steeds fragmenten van de doorlopende Georgische façades zichtbaar. Het project is gebaseerd op dit historisch gegeven en omvat drie rijhuizen die deze stijl op hedendaagse wijze herinterpreteren.  
 
Milde gevelvariaties met Nature 7 Brick L sluiten de straat op subtiele wijze in de richting van het aanpalende park, oriënteren het complex naar de open ruimte en zorgen voor een duidelijkere profilering van het straatbeeld. De lichte knik in de façades verwijst naar de geometrie van de naburige Georgische gevel en versterkt de identiteit en het historische karakter van het geheel, zelfs tot buiten de eigenlijke perimeter van het project.  

 

Sheperdess Walk, een nieuwe residentiële buurt  in hartje Londen

De eerste woning, die eveneens grenst aan Wenlock Street, bevat een prominentere kromming om haar aanwezigheid te laten blijken in het zuidelijke gedeelte van Sheperdess Walk en het visuele pad te effenen voor een tweede gebouw dat plaats biedt aan appartementen.

Dit schaalverschil tussen rijhuizen en appartementsblok genereert een frappante stedelijke confrontatie die ervoor zorgt dat deze straathoek een bijzondere plek in de wijk inneemt.   

Sheperdess Walk, een nieuwe residentiële buurt  in hartje Londen

De gebouwen zijn bekleed met een baksteen die het patina van de aanpalende realisaties weerspiegelt, opnieuw met de bedoeling om het nieuwe complex maximaal in zijn omgeving te integreren. Lichte variaties in het voegwerk van de bakstenen doen horizontale stroken in de gevel van het appartementsblok ontstaan en vestigen de aandacht op de diepte van de straat en benadrukken de volumewerking.

De architecten van Jaccaud Zein hebben geopteerd voor een typische gele verweerde Londense gevelsteen, die de voordelen van het slanke ecologische formaat en de 70 mm diepte van het Nature7-gamma ten volle bewijst. Deze baksteen met ecologische afmetingen zorgt er immers voor dat je binnenin meer ruimte kan creëren of dikker kan isoleren. Een kwaliteit die meer en meer gegeerd is in een markt waar strikte regels gelden en elke vierkante centimeter telt. Diepe raamopeningen geven de gebouwen een zekere allure en markeren zo de overgang tussen de intimiteit van de binnenruimtes en de drukte van de straat.  

Sheperdess Walk, een nieuwe residentiële buurt  in hartje Londen

Zowel in de woningen als de appartementen is een split-levelgedeelte gecreëerd. Deze configuratie maakt dat er kamers met verschillende functies aan elkaar gekoppeld kunnen worden rond dubbelhoge verbindingsruimtes, wat resulteert in ruimtelijke overvloed en continuïteit.

De complexiteit van dit gedeelte blijkt niet meteen uit het buitenaanzicht – enkel de overgedimensioneerde raamopeningen doen het bestaan van dubbelhoge ruimtes vermoeden.  

Sheperdess Walk, een nieuwe residentiële buurt  in hartje Londen

Elke wooneenheid beschikt over een buitenruimte met een ruime variatie aan specifieke kwaliteiten.

Waar de rijhuizen net zoals de aanpalende Georgische typologieën aan de achterzijde uitmonden in een ommuurde tuin, omvatten de appartementen op hun beurt diverse buitenruimtes die vanaf de top van het gebouw spectaculaire uitzichten bieden over Londen en haar omgeving.