Terug naar overzicht

Naarden-Vesting krijgt fraaiere uitstraling dankzij gebakken rijnformaatje

Gezelligheid en toegankelijkheid binnen een authentiek kader

Naarden-Vesting krijgt fraaiere uitstraling dankzij gebakken rijnformaatje

Naarden-Vesting is een kleine, vrijwel gave vestingstad. Via de Utrechtsepoort komt men vanuit het oosten de Vesting binnen. Achter de poort ligt het Ruijsdaelplein.  Aan dit plein ligt het VVV en in de nabije toekomst het Vestingmuseum. Het is een ontvangstruimte voor de vele toeristen en tevens een plein waar de bewoners elkaar ontmoeten.

In 2015 werd het plein opnieuw ingericht. Het ontwerp is een samenwerking tussen tlu Landschapsarchitecten en de gemeente Naarden en met een uitgebreide input van de bewoners.

Dagelijks wandelen heel wat toeristen door de poort. Deze leidt hen naar één van de lange banken waar ze kunnen genieten van het zicht op de Utrechtse Poort en de fontein in de vijver.

Naarden-Vesting krijgt fraaiere uitstraling dankzij gebakken rijnformaatje

Het volledige plein werd aangelegd in eenzelfde kleur kleiklinkers.

De Ancienne Belgique Lava kleiklinkers worden slechts gering onderbroken in de zone van het centraal plantsoen door een half verhard terrein rondom de vijver. 

Naarden-Vesting krijgt fraaiere uitstraling dankzij gebakken rijnformaatje

De rijloper langs het plein sluit aan op het vooropgesteld plan van tlu voor het centrum van Naarden-Vesting. Ook dit ontwerp is in samenspraak met gemeente Naarden en door participatie van bewoners tot stand gekomen.

Doel van dit plan was de verkeersstromen op een logische manier te bundelen, de economische dragers (winkels, horeca) bereikbaar te houden en het verblijfsklimaat, de leef- en beleefbaarheid te verbeteren. Beide straten zijn ingericht volgens het Shared Space principe. Alle gebruikers bewegen zich op één niveau. Daarmee zijn de straten autoluw, zonder ‘autonome' verkeerskundige maatregelen. 

Naarden-Vesting krijgt fraaiere uitstraling dankzij gebakken rijnformaatje
De verharding werd van gevel tot gevel vervangen. De rijloper bestaat uit hergebruikte klinkers. De naastliggende stroken zijn gemaakt van Ancienne Belgique Bronsgeel, gele rijnformaat kleiklinkers. Deze sluiten aan op de oude gele klinkertjes rond het stadhuis.
 
De karakteristieke stoepjes zijn opnieuw gemetseld in de traditionele patronen en er is nieuw straatmeubilair geplaatst. Bijzonder element is de blauwe lijngoot die tevens aanduidt wat de parkeerzone is. 
 
Het straatbeeld is zichtbaar verbeterd en er is weer volop leven in de straten en op de pleinen!
 

 

 

Op zoek naar meer inspiratie

voor uw project?

Vraag onze brochures aan en ontdek tal van unieke toepassingen!