Leyhof – Den Haag
BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Studio Ard Hoksbergen i.s.m. Workshop Architecten (Ivar van der Zwan en Milad Pallesh)
Van Wijnen Dordrecht
klezorenverband met terugliggende voeg
Stonewashed Old White (niet getrommeld)
Foto's: © Max Hart Nibbrig
Een subtiele overgang tussen stad en natuur
Aan de westelijke rand van Den Haag, in de wijk Erasmusveld, heeft Studio Ard Hoksbergen i.s.m. Workshop Architecten (Ivar van der Zwan en Milad Pallesh) met project Leyhof een bijzonder ensemble van woningen gerealiseerd. Het project vormt een subtiele overgang tussen stad en natuur en toont hoe hedendaagse woningbouw op menselijke schaal kan bijdragen aan een duurzame en collectieve leefomgeving.
Leyhof bestaat uit 75 appartementen, 33 stadswoningen, 4 collectieve ruimten en een parkeergarage. Hier wonen zowel senioren, gezinnen als jonge starters samen. Het stedenbouwkundig plan zet sterk in op collectiviteit en ruimte voor ontmoeting, met veel aandacht voor groen en een zachte inbedding in de omgeving. Zo is het project dankzij verschillende ideeën uit brainstormsessies voorzien van een wasbar, een buurtkamer, een gezamenlijke binnentuin, een studeerkamer en een logeerkamer.
“Minder bouwen, meer delen”
“Om duurzaam te bouwen hebben we ingezet op het reduceren van het bouwvolume. Dit hebben we gedaan door de woningen klein te houden en daar collectieve ruimtes voor terug te geven. Daarnaast is het gebouw voorzien van 1000m2 zonnepanelen, een collectieve bodemwarmtepomp en zijn er vier deelauto’s en deelfietsen waar bewoners gebruik van kunnen maken” – aldus Ard Hoksbergen.
Materiaal en sfeer
De architectuur van Leyhof is ingetogen, maar rijk aan detail. Men koos bewust voor een trapsgewijze vormgeving voor een zo gunstig mogelijke lichtinval (hoger aan de boskant en aflopend naar het park toe), met zon oriëntatie voor alle woningen en een uitnodigende aanblik. De woningen zijn opgebouwd uit een uitgebalanceerd palet van materialen: prefab beton, houten geveldelen en een karakteristieke, lichtgekleurde gevelsteen. Deze steen, afkomstig van Vande Moortel, speelt een centrale rol in het totaalbeeld van het project.
"We waren op zoek naar een frisse, lichtgekleurde steen die goed samengaat met de overige materialen in het ontwerp", licht Ard Hoksbergen toe. "De gevelsteen zorgt voor een zachte uitstraling en versterkt de natuurlijke uitstraling van het geheel. Het draagt bij aan een warme, gastvrije sfeer in het hof."
Een duurzame keuze voor ecologisch formaat ECO-7
De keuze voor deze specifieke gevelsteen is niet alleen esthetisch gemotiveerd. De vormbaksteen is ecologisch verantwoord met haar geringe diepte van slechts ca. 70 mm en is vervaardigd met 30% minder klei, wat bijdraagt aan de duurzaamheidsambities van het project. In een tijd waarin circulariteit en materiaalbewust ontwerpen steeds belangrijker worden, toont Leyhof hoe ook in traditionele bouwmaterialen ruimte is voor duurzame innovatie. "De steen ondersteunt onze ambitie om de milieu-impact van het project te beperken", aldus Hoksbergen. “Daarnaast sluit het formaat van de stenen mooi aan bij de schaal van de woningen en versterkt het de tactiliteit van de gevel.”
Een natuurlijk en zacht palet
Wat Leyhof verder nog bijzonder maakt, is hoe de verschillende materialen elkaar aanvullen. De witgrijze cementering op de Vande Moortel-gevelstenen harmonieert mooi met het prefab beton van de plinten en de geveldelen van vergrijzend hout. Hierdoor ontstaat een natuurlijk kleurenpalet, met aardse tinten die naadloos opgaan in de omliggende landschappelijke context.
De materiaalkeuze is een voorbeeld voor de ontwerpfilosofie van Studio Ard Hoksbergen: ingetogen, duurzaam en met oog voor de menselijke maat. Leyhof biedt niet alleen een antwoord op de woningnood, maar stelt ook de vraag: hoe willen we samen wonen in een veranderende wereld? Met Leyhof laat Studio Ard Hoksbergen zien dat kwaliteit, duurzaamheid en collectief wonen perfect hand in hand kunnen gaan. Een inspirerend voorbeeld voor architecten die zoeken naar een eigentijds antwoord op de eisen van morgen.