PROJECT

Maison Francilienne

ARCHITECT

HEMAA architectes

GEVELSTENEN

Hand-Made infinitum 1013

VERWERKING

wildverband

 

Foto's: © Sergio Grazia

Een samenspel van twee verschillende architectuur tijdperken dankzij een uitbreiding aan een historisch pand

Infinitum 1013 vormt een brug tussen oud en nieuw

 

In de Franse Hauts-de-Seine streek heeft het architectenbureau HEMAA een opmerkelijke renovatie en uitbreiding van een bestaande woning gerealiseerd, waarbij de hedendaagse architectuur in een subtiele dialoog treedt met de oorspronkelijke bouwstijl. Deze extensie weerspiegelt een zorgvuldige balans tussen behoud en vernieuwing en maakt gebruik van de hoogwaardige gevelsteen infinitum 1013, een materiaalkeuze die een harmonieuze connectie creëert tussen het oude en het nieuwe.

 

 

Behoud en vernieuwing: het fundament van het project

Het ontwerp van HEMAA is sterk geworteld in het respect voor de geschiedenis van de oorspronkelijke woning. Uit de technische en historische analyse bleek dat de woning in de loop der jaren aanzienlijke transformaties had ondergaan, met verschillende toevoegingen die de structuur hadden aangetast. HEMAA koos ervoor om enkel de nobele, originele delen van de woning te behouden door de bestaande constructie in tweeën te splitsen langs een bakstenen draagmuur. Deze strategische keuze stelde hen in staat om het karakter en de authenticiteit van het oude gebouw te beschermen, terwijl de rest werd aangepast om aan hedendaagse behoeften te voldoen. Het project combineert 60 m² gerenoveerde en 215 m² nieuwe ruimte, waardoor een evenwichtige dialoog ontstaat tussen het verleden en de toekomst.

Er werd een innovatieve en circulaire aanpak gehanteerd met de natuursteen van de oorspronkelijke woning, die op locatie werd opgeslagen en hergebruikt voor de nieuwe gevel langs de vrijgemaakte draagmuur. Een mooi voorbeeld van het circulaire gebruik van bouwmaterialen dat aansluit bij het duurzame karakter van het project.

 

 

Infinitum 1013: een brug tussen oud en nieuw

Voor de uitbreiding van Maison Francilienne werd gebruik gemaakt van de infinitum 1013 gevelsteen, een elegante onbezande baksteen in langformaat met een lichte crèmewitte tint. Het langwerpige formaat van de gevelsteen is ideaal voor het accentueren van horizontale lijnvorming in decoratief metselwerk met een exclusieve uitstraling. Deze Wasserstrich baksteen draagt tevens het Hand-Made label en staat garant voor een krachtige, natuurlijke nuance. Deze baksteen brengt op die manier een subtiele echo van de oorspronkelijke bouwstijl naar de uitbreiding, die zich soepel in het bestaande landschapsprofiel voegt. Het gebruik van de infinitum 1013 benadrukt niet alleen de connectie met de lokale architectuur, waar traditionele materialen zoals natuursteen en baksteen vaak centraal staan, maar geeft het geheel ook een moderne, elegante uitstraling.

De keuze van de baksteen als dominant materiaal aan de buitenkant werd versterkt door de toevoeging van witte architectonische betonnen kozijnen rond de grote raampartijen, en natuurhouten frames in eiken. De combinatie van natuurlijke materialen creëert een warme en tijdloze esthetiek die zowel ingetogen als verfijnd is. De baksteen werd ook doorgetrokken naar het interieur en vormt op die manier, samen met de grote vensters, de verbinding tussen binnen en buiten.

 

Het gebruik van glaspartijen als transparante overgang tussen verschillende stijlen en als verbinding met de buitenwereld.

De nieuwe glazen ‘breuklijn’ die als entree dient, speelt een cruciale rol in de overgang tussen de oorspronkelijke en de nieuwe architecturale stijlen. Deze transparante ruimte biedt een visuele en functionele overgang, waarbij de neutraliteit van het glas de twee stijlen laat spreken zonder elkaar te overheersen. De glazen scheiding is niet alleen esthetisch waardevol, maar draagt ook bij aan de energiezuinigheid van het gebouw. Deze architecturale ingreep maakt het mogelijk om verschillende functies en tijdperken binnen de woning te verbinden zonder afbreuk te doen aan de integriteit van elk element.

De zuidkant van het gebouw, gericht naar de tuin, is volledig opengesteld door middel van grote ramen die veel natuurlijk licht binnenlaten en een sterke band met de tuin creëren. De volledig glazen gevel van het lagere niveau – waar de woonkamer zich bevindt – biedt een continue verbinding met de buitenwereld en bevordert een natuurlijke ventilatie door middel van het centrale patio-ontwerp. Het project is aldus ontworpen met oog voor zowel ecologische duurzaamheid als functionaliteit.

Maison Francilienne in Hauts-de-Seine is een uitzonderlijk voorbeeld van hoe hedendaagse architectuur kan samenwerken met historische elementen om een samenhangend en duurzaam geheel te vormen. Met het gebruik van de infinitum 1013 gevelsteen van Vande Moortel slaagt HEMAA erin om een eigentijds ontwerp te realiseren dat respect toont voor het verleden en inspeelt op moderne woonbehoeften. Dit project illustreert de kracht van een doordachte materiaalkeuze waarbij innovatie en respect voor erfgoed hand in hand gaan in een woning die een brug slaat tussen generaties.