PROJECT

MAISON G

ARCHITECT

HARDEL LE BIHAN ARCHITECTES

GEVELSTENEN

NATURE7 Brick W

VERWERKING

wildverband

 

Foto's: © Nicolas Trouillard

Eenvoud en elegantie dankzij de combinatie van hout en baksteen

Een eigentijds werk voor een gezinswoning in Parijs met de Nature 7 brick W

Maison G, gebouwd door HARDEL LE BIHAN ARCHITECTES aan de rand van Parijs, is een toonvoorbeeld van harmonieuze integratie tussen traditie en moderniteit. Dit privé woonproject onderscheidt zich door zijn elegante soberheid en het beheerste gebruik van NATURE7 Brick W gevelsteen van Vande Moortel, waardoor het gebouw een sterke identiteit krijgt en zich tegelijkertijd aanpast aan het architecturale landschap van de buurt.

 

 

Opmerkelijke contextuele integratie

Maison G ligt in een wijk met heterogene gebouwen, waar bescheiden paviljoens naast imposantere collectieve woningen staan. Om in te spelen op deze architecturale diversiteit kozen de architecten voor een monolithisch baksteenontwerp, dat zorgt voor een vloeiende overgang tussen de twee gebouwtypes. Het gebouw valt op door zijn gevel in NATURE7 Brick W, een grijze gevelsteen met subtiele nuances, die volgens de architecten ‘duurzaamheid en knowhow’ in het project brengt. De keuze voor de NATURE7 Brick W gevelsteen is niet triviaal. De architect legt uit: “We zochten naar een grijze gevelsteen met een gegoten afwerking en kleurschakeringen. Met de NATURE7 Brick W referentie hebben we precies gevonden wat we zochten. » Deze kleur- en textuurkeuze versterkt de visuele harmonie van het project met de omliggende gebouwen en geeft het tegelijkertijd een uniek karakter.

 

 

Een ontwerp waarbij licht en privacy centraal staan

De indeling van de ruimte speelt in op het verlangen naar privacy en comfort, terwijl de toevoer van natuurlijk licht wordt gemaximaliseerd. Maison G strekt zich uit over een perceel grond van 7 meter breed en 22 meter lang. Om de privacy van de bewoners te respecteren is de straatzijde gevel voorzien van een beperkt glasoppervlak. Binnen zorgen grote openingen naar de tuin echter voor licht en zorgen voor een rustgevende visuele verbinding met het groen. De reis tussen buiten en binnen wordt vakkundig georkestreerd. Een mashrabiya-constructie van de gevelsteen dient als hek en creëert een eerste visuele filter. Gevolgd door een veranda op de begane grond, maakt deze luchtsluis een zachte overgang naar de intieme ruimte van het huis mogelijk, een aanpak die de zorg van de architect voor het welzijn van de bewoners weerspiegelt.

 

 

Een eigentijds eerbetoon aan het steenarbeidershuis

Maison G is tevens een eigentijdse knipoog naar de traditie van de bakstenen arbeiderswoningen. De architecten wisten deze stijl te moderniseren door onderscheidende elementen zoals een plat dak, moucharabiehs en een bakstenen terras te integreren. Dit ontwerp combineert op harmonieuze wijze verleden en heden, terwijl het een resoluut hedendaagse esthetiek uitdrukt. “We wilden een voortzetting zijn van het traditionele bakstenen arbeidershuis, maar dan met een eigentijdse taal en architecturale implementatie”, vertrouwt de architect toe.

Naast de baksteen voegt het voor de grote openingen gebruikte larikshout een vleugje warmte en contrast toe aan de minerale gevel. Deze combinatie van natuurlijke materialen – grijze gevelsteen en hout – symboliseert de eenvoud en elegantie waar de architecten naar op zoek waren, en creëert tegelijkertijd een visueel en zintuiglijk evenwicht.

 

 

Duurzaamheid in de materialen

Naast de esthetiek voldoet de keuze voor de NATURE7 Brick W gevelsteen ook aan een vereiste op het gebied van duurzaamheid. De kwaliteit en robuustheid van deze gevelsteen zorgt voor een lange levensduur van het gebouw, wat in lijn is met het engagement van Hardel Le Bihan voor langdurige projecten. “We zorgen er systematisch voor dat we resistente materialen gebruiken om echte duurzaamheid te garanderen voor de projecten die we bouwen”, legt de architect uit. Bovendien is de NATURE7 reeks een voorbeeld van het ecologisch geoptimaliseerde ECO-7-size-formaat waarbij minder CO2 uitstoot wordt gerealiseerd bij de productie.

Zo is Maison G een succesvol voorbeeld van een moderne gezinswoning, ontworpen om zich aan te passen aan de omgeving en tegelijkertijd zijn eigen identiteit te benadrukken. Dankzij de ecologische NATURE7 Brick W gevelsteen is dit huis niet alleen een plek om te wonen, maar ook een architectonisch werk dat in dialoog gaat met zijn context en tegelijkertijd comfort en duurzaamheid biedt aan zijn bewoners.

 

 

 

 

Vergelijkbare case studies

kantoorgebouw-met-uitgesproken-beeldtaal-als-visitekaartje

Kantoorgebouw met uitgesproken beeldtaal als visitekaartje

In het centrum van Zwijnaarde hebben architecten Van Wassenhove hun familiaal kantoor gevestigd om hun activiteit te verankeren. Gelegen naast het cultureel centrum, biedt deze nieuwbouw ook een duplexwoning op twee niveaus, met een terras aan de achterkant.