Terug naar overzicht

De herwaardering van het historische Vondelparkpaviljoen in Amsterdam

Een helder ontwerp met een sturend karakter

De herwaardering van het historische Vondelparkpaviljoen in Amsterdam

Project

VondelCS


Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam


Ontwerper

Berit van Hulst, Gemeente Amsterdam, Ruimte en Duurzaamheid. 


Kleiklinker

SeptimA Saffraan


Verwerking

Verlengd visgraatverband

 

Foto's: © Marjan Sins

De herwaardering van het historische Vondelparkpaviljoen in Amsterdam

Het prachtig gerenoveerde paviljoen waarin de culturele hotspot VondelCS is gehuisvest kreeg in 2014 na de restauratie een aangepaste buitenruimte.

De directe omgeving van het gebouw moest zowel het paviljoen weer optimaal laten stralen alsook moest het aansluiten bij Jan David Zocher’s ontwerp van het Vondelpark daterend uit 1865. 

De herwaardering van het historische Vondelparkpaviljoen in Amsterdam

VondelCS is geplaatst op een prachtige vloer van saffraankleurige kleiklinkers van Vande Moortel en ingekaderd met groen. Het klassieke, ingetogen ontwerp bestaat uit een heldere opbouw en houdt rekening met de geschiedenis van het gebouw.

Zo werd de centrale trap, die na 1919 bij het verlagen van het maaiveld was verdwenen, terug aan het ontwerp toegevoegd.  Vooraan creëren de twee symmetrisch gelegen terrassen een openheid die samen met de oplopende borders het gebouw en zijn fundament volop in het groen plaatsen.  

De herwaardering van het historische Vondelparkpaviljoen in Amsterdam
In de borders rondom het gebouw zijn verrassende kleuren in het beplantingsschema opgenomen. Die geven het paviljoen een sprookjesachtige verschijning die, samenhangend met de seizoenen, evolueert door het jaar heen.
 
De hoogte van de beplanting rondom het gebouw loopt op om uiteindelijk het gebouw te flankeren met heesters en bomen.  Hierdoor worden er als het ware coulissen gevormd die een gevoel van een frontstage en een backstage creëren rondom het gebouw. Aan de voorzijde het publieke deel, aan de achterzijde de afhandeling van laden en lossen.

 

De herwaardering van het historische Vondelparkpaviljoen in Amsterdam

Wanneer je vanuit het Vondelpark over het terras het VondelCS binnenwandelt maak je de overgang van een openbare naar een private ruimte. De buitenruimte van VondelCS is zodanig ontworpen dat deze overgang op een natuurlijke manier duidelijk wordt en vervult zo een rol als semi-openbare “transitieruimte”.

De gele gebakken SeptimA Saffraan klinkers dragen hier aan bij doordat hun kleur naadloos aansluit met de halfverharding van de wandelpaden in het park zelf. Door de wijziging van het verhardingsmateriaal voelt de bezoeker echter duidelijk dat hij een andere ruimte binnenwandelt. Ook de lage hagen rondom het terras versterken dit gevoel. Deze hagen volgen de slingerende lijnen die kenmerkend zijn voor het parkontwerp van Zocher. Hun lage en brede inplanting waarborgen de prominente plaats van het gebouw binnen het landschap van het Vondelpark. Samen zorgen deze elementen voor een duidelijke indeling die het gebruik van de verschillende ruimtes op een natuurlijke wijze stuurt.        

De herwaardering van het historische Vondelparkpaviljoen in Amsterdam

De klinkervloer is ook naar gebruik de ideale en duurzame ondergrond voor deze multifunctioneel inzetbare ruimte.

Los van het dagelijkse gebruik als terras voor de drukbezochte horecazaken die VondelCS huisvest, doet het plein ook dienst als evenementenruimte bij tal van happenings. 

 

Op zoek naar meer inspiratie

voor uw project?

Vraag onze brochures aan en ontdek tal van unieke toepassingen!