Terug naar overzicht

De Oude Gasfabriek in Lier

Coherente Architectuur met nuanceverschillen

De Oude Gasfabriek in Lier

Opdrachtgever

Gands nv – Liras nv - PSR 

Ontwerpteam

De Architecten NV: Sven De Hoef – Koen Van Orshaegen 

Aannemer

Jan De Nul

Gevelstenen

Hand-Made gevelstenen:
Miniature Bruin-grijs

Miniature Zwart-grijsMiniature Groen-grijs

Verwerking

dunbedmortel toon op toon, wildverband

Kleiklinkers

SeptimA Antraciet

Landschapsarchitect

Landlab

Aannemer buitenruimte

Avantgarden

Foto's: © Liesbet Goetschalckx

De Oude Gasfabriek in Lier

Zoals de naam doet vermoeden situeert het project zich op de site van de oude gasfabriek aan de Lierse stadsrand. Tussen de groene Vesten en de Nete bevinden we ons in een rustige, groene vallei dicht bij het centrum aan één van de invalswegen die op de markt uitmondt.

Vanwege de historische industriële activiteiten diende men het perceel te saneren en het oud fabrieksgebouw te slopen. Op de vrijgekomen ruimte werd een volledig nieuw stedenbouwkundig ontwerp uitgerold. 

De Oude Gasfabriek in Lier

De inplanting van de gebouwen op het terrein volgt volledig de opstelling zoals uitgewerkt in het RUP.

Bijzonder in het RUP was de eis om de bouwdelen éénduidig te definiëren, maar tegelijkertijd ook een eigen identiteit per gebouw te realiseren.  

De Oude Gasfabriek in Lier

Het project omvat vier volumes die haaks op de vallei zijn georiënteerd en hierdoor de aanwezigheid van de aanpalende vestenstructuur versterken. Ze omvatten een gevarieerd aanbod van 134 entiteiten met appartementen, assistentiewoningen, commerciële ruimten en horeca.  

Ze zijn onderling verbonden door een breed wandelpad, aangelegd met antracietkleurige kleiklinkers van Vande Moortel, waaronder zich een ruime parkeergarage bevindt. De buitenruimte is opgevat als een park waardoor het project naadloos aansluit met de omliggende vesten.    

De Oude Gasfabriek in Lier

De vier volumes spreken eenzelfde architectuurtaal en vormen een coherent geheel. Rode draad door het gehele project is de accentuering van bouwlagen met architectonisch beton en de ritmiek gevormd door wisselende patronen van metselwerk en terrassen.

Via een nauwgezette materiaalkeuze en enkele visuele nuanceverschillen krijgt elk volume een eigenheid inspelend op zijn exacte locatie op de site. Het poortgebouw vooraan speelt in op de meer stedelijke context. Het fungeert als landmark met zijn publiek georiënteerde sokkel, zeven bouwlagen, inpandige terrassen en de zwart-grijze kleurnuance van het metselwerk.

De parkappartementen hebben dan weer een andere ritmiek met uitpandige  terrassen en grote raampartijen. Aansluitend bij de vesten zijn ze opgetrokken met de groen-grijze en bruin-grijze kleurtinten uit de miniature-reeks.  

De Oude Gasfabriek in Lier
Kenmerkend aan de gevelstenen uit deze reeks is dat ze bijdragen aan de verfijning van de toch behoorlijk omvangrijke volumes.
 
De opvallend kleine maatvoering, zowel in hoogte als lengte, en de nuance van de stenen creëren een gedetailleerd gevelbeeld. 
 
De Architecten NV: “Door een gevelsteen te kiezen met een kleiner formaat dan gangbaar wordt zelfs het grootste bouwblok op menselijke maat gebracht.  Een heel dankbaar gevelmateriaal binnen een grootschalig woonproject.” 

 

 

Op zoek naar meer inspiratie

voor uw project?

Vraag onze brochure aan en ontdek tal van unieke toepassingen!