PROJECT

Villa Asse

OPDRACHTGEVER

Martien Loos

ARCHITECT

Architectenbureau Kris Van den Broeck

GEVELSTENEN

linea 7035
linea7 7035 (ECO-7-size)

VERWERKING

wildverband

 

Foto's: © Annick Vernimmen

Linea 7035 versterkt horizontale balkvormige volumes van indrukwekkende monolithische tweewoonst

Lichtgrijze gevelsteen creëert een warme, uitnodigende uitstraling die contrasteert met de strakke geometrie

In een schilderachtig, glooiend landschap ontwierp architect Kris Van den Broeck een unieke tweewoonst voor twee zussen, een project dat perfect balans brengt tussen vorm, functionaliteit en materiaalgebruik. De woning is gelegen op een sterk hellend terrein en strekt zich uit over drie verdiepingen, elk met een eigen functie. Het gelijkvloers, toegankelijk vanaf straatniveau, omvat een ruime garage, kelder en een gastenverblijf. De eerste verdieping biedt de eerste woonunit met een directe verbinding naar de tuin, terwijl de tweede verdieping ruimte biedt aan de tweede woonunit met een dakterras en panoramisch uitzicht over de omliggende natuur. Deze duidelijke indeling resulteert in een architecturaal spel van drie geschrankte balkvormige volumes, die als afzonderlijke eenheden over elkaar schuiven en zo een dynamisch geheel vormen.

 

 

Linea gevelsteen accentueert strakke lijnvorming

Voor de gevel koos de architect voor de lichtgrijze onbezande linea 7035, een steen die het project zijn unieke karakter geeft. De gevelstenen uit de linea reeks zijn perfect voor het accentueren van de strakke lijnvorming in decoratief metselwerk zoals deze woning. De warme grijze kleur met subtiele schakeringen en het langgerekte formaat van de steen sluiten naadloos aan bij de moderne vormentaal van de woning. Het horizontale ontwerp wordt extra benadrukt door de lijnvoering van de steen, terwijl de kleur een warme, uitnodigende uitstraling creëert die contrasteert met de strakke geometrie van de volumes.

 

 

 

Hand-Made gevelsteen met warme en krachtige nuances

Deze genuanceerde dunne gevelsteen, geproduceerd volgens de Wasserstrich-methode draagt tevens ons Hand-Made label dat garant staat voor een krachtige, natuurlijke nuance. Ze worden gereduceerd gebakken waardoor er binnen één productieproces kleurverschillen ontstaan. De nuances zijn zichtbaar tussen de verschillende stenen en de zijden onderling. De combinatie met de handmatige verwerking tijdens het productieproces maakt zo elke steen uniek. Zo verkrijgen ze hun ruwe contouren en vertonen ze sporen van deze manuele handelingen. Het gebruik van zwart aluminium schrijnwerk en subtiele houtaccenten in de gevel versterken deze harmonie van materialen, waardoor een tijdloos en evenwichtig geheel ontstaat.

 

ECO-7-size

De linea Hand-Made collectie wordt nu geproduceerd op het ecologische ECO-7-size formaat. Door dit slankere formaat verduurzamen we verder de bouwsector op gebied van grondstoffen en energie.
Hieronder vindt u de voordelen van ECO-7-size:

  • 30% minder COuitstoot
  • Een geoptimaliseerde prijs-kwaliteitverhouding
  • Te verwerken met traditionele technieken
  • Dezelfde kwaliteit en levensduur als het klassieke formaat
  • Efficiënter transport
  • Minder grondstoffen bij de productie
  • Minder energieverbruik bij productie

 

Met deze villa toont Van den Broeck hoe architectuur kan aansluiten bij zowel de omgeving als de persoonlijke wensen van de bewoners. De woning combineert een sculpturale vormgeving met een doordachte materiaalkeuze, waarbij de gevelsteen een cruciale rol speelt in het versterken van de krachtige, monolitische uitstraling van het ontwerp. Het resultaat is een woning die esthetiek, functionaliteit en beleving perfect samenbrengt in een indrukwekkend samenspel van architectuur en natuur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare case studies

moderne-structuur-van-zeven-verdiepingen-in-gevelsteen-linea-7035-en-7036-als-aanvulling-op-historisch-vakmanschap

Moderne structuur van zeven verdiepingen in gevelsteen linea 7035 en 7036 als aanvulling op historisch vakmanschap

Villa Wiesental, een historische villa uit de Gründerzeit die in 1878 werd gebouwd door architect Daniel Oertli, getuigt van het vakmanschap en de grandeur van zijn tijd. Onder het bewind van Konrad Menet Tanner, een rijke textielhandelaar, raakten de villa en de tuin in St. Gallen, Zwitserland, na jaren van verwaarlozing in verval. Om het behoud en de re-integratie in het moderne stadsleven te garanderen, stelden de eigenaars een doordacht herontwikkelingsplan voor. Centraal in deze transformatie stond de bouw van een moderne structuur van zeven verdiepingen naast de villa, ontworpen als aanvulling op de historische betekenis ervan. Centraal in dit architectonische verhaal stond de keuze en het gebruik van gevelstenen, die niet alleen esthetische doeleinden dienden maar ook een cruciale rol speelden in de conceptuele en materiële harmonie van het project.