FAQ - Algemeen

Algemene vragen

Gevelstenen en kleiklinkers zijn beide natuurlijke, uit klei vervaardigde producten. Ze zijn echter het resultaat van een ander productieproces wat ervoor zorgt dat de gevelstenen en kleiklinkers verschillende technische eigenschappen hebben.

Kleiklinkers hebben een specifiek productieproces. Bij dit proces ontstaat een harder materiaal met een hogere slijtvastheid en een lage wateropname. Hierdoor wordt de kleiklinker gevormd tot een duurzaam materiaal dat tegen een hogere belasting en horizontaal gebruik bestand is.

De lage wateropname zorgt ervoor dat de kleiklinkers weinig vocht opnemen en verlaagt zo de kans op vorstschade. De wateropname van onze kleiklinkers ligt tussen de 3% en 6%. Voor de gevelstenen varieert dit van < 10% tot < 16%. De hogere wateropname van de gevelsteen zorgt voor het gewenste waterbufferend vermogen.

Daarnaast zijn de meeste formaten aangepast om ze te kunnen verwerken met een bepaalde voegbreedte. De lange zijde van de steen is meestal een veelvoud van de korte zijde en de voegbreedte.

Voor klinkers is dit meestal een dunne voeg van 2 à 3 mm. Voor gevelstenen is dit afgestemd zijn op een klassieke voeg van 10 à 12 mm.


KLEIKLINKER

GEVELSTEEN

 

Het CE-label is een verplichte markering die wordt gegeven aan bouwproducten. Het label geeft aan dat het product voldoet aan de essentiële technische eisen, prestaties, voorschriften en normen binnen de Europese wetgeving. Het aanbrengen van een CE-markering is vereist voor producten waarvoor geharmoniseerde normen bestaan. Het zorgt ervoor dat de prestaties van het product beoordeeld zijn en dat het geschikt is voor het beoogde gebruik. Fabrikanten, importeurs en distributeurs hebben specifieke verplichtingen met betrekking tot de CE-markering om te garanderen dat het product overeenstemt met de vereisten.

Sinds 2013 moet bij de bouwproducten die voorzien zijn van de CE-markering verplicht een prestatieverklaring/DoP gevoegd worden. Dit om het product naargelang het beoogde gebruik te kunnen kiezen.

Meer info over de prestatieverklaring en CE-markering: Bouwen met baksteen

Om het CE certificaat van Vande Moortel terug te vinden kan je terecht in ons downloadcenter.

 

De prestatieverklaring (DoP - Declaration of Performance) vervangt de vroegere conformiteitsverklaring onder de Construction Products Directive. Het is opgesteld door de fabrikant en geeft gedetailleerde informatie over de prestaties van het bouwproduct. De prestatieverklaring helpt gebruikers om een weloverwogen keuze te maken en zeker te zijn dat het product voldoet aan de vereisten voor hun specifieke toepassing. Het moet worden verstrekt in de taal van het land waar het product op de markt wordt gebracht.

Het is mogelijk om de "NPD"- (No Performance Determined) optie te gebruiken als er geen prestatie is bepaald voor een bepaald kenmerk, maar er moet ten minste één relevante prestatie worden vermeld voor het beoogde gebruik. De Europese Commissie kan ook essentiële kenmerken vaststellen waarvoor het verplicht is om prestaties aan te geven. Fabrikanten en verdelers van CE-gemarkeerde bouwproducten zijn verplicht een prestatieverklaring mee te leveren.

Je kan de huidige DoP's per product terugvinden in ons downloadcenter.

Het BENOR-label is een vrijwillig kwaliteitslabel dat wordt toegekend aan producten, processen of diensten die voldoen aan specifieke technische eisen en normen in België. Hoewel het geen verplichting is volgens de Belgische reglementering inzake bouwprojecten, biedt het BENOR-label onafhankelijke en betrouwbare certificering voor bouwproducten met specifieke technische eigenschappen.

Om het BENOR-label te verkrijgen, ondergaan producten en processen strenge controles en tests door een onafhankelijk controleorgaan. Het label is een waarborg voor betrouwbaarheid en kwaliteit, wat zowel producenten als gebruikers ten goede komt. Uitgereikt door de Belgische Normalisatieorganisatie (NBN), toont het label de conformiteit en kwaliteit van het product of de dienst aan.

Voor consumenten biedt het BENOR-label de zekerheid dat het product of de dienst voldoet aan de relevante technische specificaties en kwaliteitsnormen. Het wordt vaak gebruikt in sectoren zoals bouw, infrastructuur, transport en productie, en geeft vertrouwen aan consumenten, aannemers en andere belanghebbenden dat aan de vereisten wordt voldaan.

Voor meer gedetailleerde informatie over het BENOR-label kan u terecht op de officiële website van benor

Om het BENOR certificaat van Vande Moortel terug te vinden kan je terecht in het downloadcenter.